Duurzaam Doen Lunchlezing - Waterstof, de sleutel voor de energietransitie

26 maart 2019

ROC Friese Poort Centrum Duurzaam, Techniek Nederland, OTIB, Bedrijfsopleidingen en Installatiewerk Noord organiseren een Duurzaam Doen Lunchlezing op dinsdag 26 maart: Waterstof, de sleutel voor de energietransitie.

Waterstofketel is een van de schakels in de energietransitie
Remeha gelooft niet in één oplossing voor de energietransitie. Volgens Marco Bijkerk, Innovatiemanager bij Remeha, is waterstof een antwoord. Niet ‘het enige’ antwoord. "We hebben alle opties nodig, en dat noemen we de energiemix. Vooral voor bestaande woningen kan de waterstofketel, eventueel in combinatie met een hybride warmtepomp, een prima oplossing zijn.’’ Er leiden meer wegen naar duurzaamheid.

Fryslân, lân fan wetter
Historisch hebben we in Fryslân iets met water of het nu in vloeibare staat of bevroren is, beide keren weten we er iets van te maken. We staan aan de vooravond om ook de gas variant tot een speerpunt voor Fryslân te maken. De ontwikkelingen van waterstoftoepassing gaan momenteel snel of je het nu hebt over de mobiliteit of bebouwde omgeving. Waterstof is niet meer weg te denken uit de Energietransitie waar we nog maar net aan zijn begonnen.

De Duurzaamheiddoelen kunnen alleen maar gehaald worden als zowel de techniek als ook de mens er klaar voor zijn. De waterstoftechniek is al behoorlijk volwassen en het onderwijs zorgt er voor dat de mens ook tijdig mee op kan schalen. Als iedereen op het juiste moment de stap voorwaarts maakt hebben we als Fryslân er weer een unieke positie erbij.

Ad van Wijk
In 1874 schreef Jules Verne in zijn boek ‘The Mysterious Island’ het al. “Ja mijn vrienden, ik ben er van overtuigd dat water op een dag als brandstof zal worden gebruikt en dat waterstof(…) een onuitputtelijke bron van warmte en licht zal vormen!” Hij was een visionair en krijgt het nu toch bij het rechte eind. Maar waarom nu pas, welke rol gaat waterstof dan spelen in een duurzaam energiesysteem en waar gaan we dan waterstof allemaal voor gebruiken? Dat vertelt Prof. dr. Ad van Wijk u op dinsdag 26 maart.

Programma
11.45 uur inloop met een broodje
12.15 uur welkom door Roeland Westra
12.25 uur Marco Bijkerk van Remeha over de nieuwe waterstofketel
12.45 uur Frank Turkstra van Tieluk over waterstof in Friesland
13.05 uur Ad van Wijk over de waterstofvisie voor Nederland
13.25 uur ruimte voor vragen
13.30 uur afronding

Terug naar overzicht

Informatie

Startdatum 26 maart 2019
Starttijd 01:00
Einddatum 26 maart 2019
Locatie Anne Wadmanwei 6, 8915 BD EJ Leeuwarden
Copyright © 2013 Energy College - Website by Innovatio Disclaimer Contact