Aardwarmte en geothermie

Onderdeel van Drenthe College

Aardwarmte en geothermie

De Hotspot Aardwarmte en geothermie is onderdeel van de opleiding AOT (Allround Operationeel Technicus).  Deze technisch breed opgezette opleiding leidt op voor beroepen binnen de chemische industrie, de olie- en gasindustrie, de energiesector, procesindustrie, waterschappen en waterleidingmaatschappijen.

Aardwarmte en geothermie wordt als onderdeel van het energiepakket aangeboden in projectvorm. Niet alleen voor de studenten AOT, ook voor andere techniekopleidingen zoals engineering, werktuigbouwkunde, elektrotechniek en laboratoriumtechniek.
 
Energie

Aardwarmte of geothermische energie is de energie die zich bevindt in de diep in de aarde gelegen warmtebronnen. De energie kan worden gewonnen door gebruik te maken van het temperatuurverschil tussen de aardoppervlakte en diep in de aarde gelegen warmte.

Aardwarmte is een lokale en duurzame bron van energie waarbij geen (of althans nauwelijks) CO2 vrijkomt. Als de putten eenmaal geboord zijn vraagt de bron heel weinig ruimte en is er ook geen sprake van geluidsbelasting of visuele hinder voor de omgeving.

Geothermie is bovendien een van de meer rendabele opties voor duurzame energie.
 
Hoe?

Nauwe samenwerking met het bedrijfsleven vanuit AOT-Drenthe  biedt de mbo-studenten een opleidingsomgeving die theorie en praktijk nauw verbindt. De meest vernieuwende ontwikkelen op het gebied van aardwarmte en  geothermie krijgen in het project aandacht. 
 
Voor wie?

De Hotspot Aardwarmte en geothermie richt zich op een brede groep mbo-studenten binnen de technieksector. We denken aan: werktuigbouwkunde, elektrotechniek, installatietechniek, engineering, AOT en laboratoriumtechniek.
 
Energieloket

Mbo-studenten AOT en Engineering volgen de module zonnepanelen. Deze module is een combinatie van theorie/praktijk en het project Energieloket.
 
De studenten van de opleidingen AOT en Engineering beheren iedere eerste maandag van de maand het gemeentelijke energieloket. Het loket is bestemd voor alle inwoners van de gemeente Emmen die informatie willen omtrent het toepassen van duurzame energie. In onze simulatieruimte zijn opstellingen aanwezig op het gebied van zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen.
 
De studenten geven voorlichting en rekenen voor de inwoners uit hoeveel financiële besparing er mogelijk is met duurzame energievormen als zonnepanelen, warmtepompen (aardwarmte) en zonneboilers gaan toepassen.
 

Terug naar hotspots overzicht

Informatie

Adres Van Schaikweg 98
7811 KL
Emmen
Website bezoek
Drenthe College
Copyright © 2013 Energy College - Website by Innovatio Disclaimer Contact