Druk bezocht conferentie ‘Samen werken aan duurzaam vakmanschap in de energietechniek’

20 februari 2019

Donderdag 30 november vond in het Fries Congrescentrum in Drachten de conferentie ‘Samen werken aan duurzaam vakmanschap in de energietechniek’ plaats. De conferentie was georganiseerd door Energy College met ondersteuning van Energy Valley. Met zo’n 350 mbo scholieren, docenten, ondernemers en een netwerkplein kunnen we spreken van een goede opkomst.

Eerste spreker van de middag, Klaas Jan Noorman - lector Energietransitie aan de Hanzehogeschool - zag dat er veel jonge techneuten aanwezig waren en gaf hen een inkijkje in de maatschappelijke gevolgen van ons huidige, fossiele energieverbruik: een temperatuurstijging van 2 graden en extremere weersituaties. Duidelijk werd dat we snel aan de slag moeten met duurzame energiesystemen. Op dit moment is het aandeel duurzame energie slechts 4%. Om energieneutraal te zijn in 2050, is dus nog een enorme uitdaging. Innovatie speelt hierin een sleutelrol. “Kijk maar naar Siemens. Vanwege de doorontwikkeling van de energiesector produceert het bedrijf steeds minder gasturbines. Daardoor verdwijnen daar 6.000 banen.” Studenten, de toekomstige energieprofessionals, moeten zich daarom dan ook continu blijven ontwikkelenTweede spreker van de dag, Chris van Malkenhorst van DiManEx, nam de aanwezigen mee in enkele interessante praktijkvoorbeelden van innovaties en gaf antwoorden op de vragen hoe een levenscyclus van een product er uit ziet, hoe bedrijven in elkaar zitten en hoe productontwikkeling in de praktijk verloopt. Dit deed Van Malkenhorst aan de hand van sprekende voorbeelden en filmpjes. Zo passeerden 3D printing, robotisering en de waterstofeconomie de revue. Concluderend heeft techniek de toekomst!

Onder leiding van de dagvoorzitter Jan Dijksma volgde na de pauze een paneldiscussie met een aantal directieleden van Stork, Engie en Pranger Rosier, twee studenten van Friese Poort en de directeur Techniek van Friesland College. Zij bogen zich over de vraag: ‘Wat is duurzaam vakmanschap en wat betekent dit voor het onderwijs?’ Duidelijk is dat er op dit moment al veel vacatures zijn. Uit de discussie kwam naar voren dat de praktijk een belangrijke plek in de opleiding moet krijgen, maar dat het altijd een samenspel is met leren op school. Een van de ondernemers tipte de studenten om hun docenten vooral om veel praktijkopdrachten te vragen. Vanuit het onderwijs werd benadrukt dat de bedrijven de scholen moeten opzoeken. Dit gebeurt nog te weinig waardoor het schakelen tussen theorie en de praktijk niet zo snel gaat. De scholieren gaven aan dat werk, naast het salaris, vooral leuk en uitdagend moet zijn en dat je jezelf moet blijven ontwikkelen.

Laatste spreker was Maarten Vrakking van Zonzoektvloer.nl. Op een inspirerende en interactieve wijze liet hij de bezoekers zien hoe de techniek en energie er momenteel uit zien en waar wij met z’n allen naar toe gaan in de toekomst. Vrakking kwam met aansprekende voorbeelden van Tesla vrachtwagens, giga-fabrieken die in Neveda (VS) batterijen bouwen om zonne- en windenergie op te slaan.

Voorafgaand, tijdens de pauze en na afloop konden studenten in gesprek met de bedrijven op het netwerkplein. Zo waren o.a. Enexis, BAM, Stork en Damstra Installatietechniek aanwezig. Scholieren konden bij Stark Learning met een virtual reality bril branden blussen en zo ervaren hoe techniek in de toekomst in opleidingen verwerkt zal gaan worden. Zonzoektvloer.nl had een prijsvraag waar de studenten € 50,- kon verdienen met het oplossen van een Arduino code. Sean Ruiz, eerstejaars Engineering, won de eerste prijs met de oplossing: ‘Sorteren’.

In één middag konden studenten van alle mbo-instellingen in Noord-Nederland een inkijkje krijgen in de eisen die er aan de toekomstige professional in de (energie) techniek worden gesteld. De conclusie? Zorg voor een goede basis, wees bereid om je ook na de opleiding verder te ontwikkelen en durf initiatiefrijk te zijn.

Copyright © 2013 Energy College - Website by Innovatio Disclaimer Contact