Energy College en Gas 2.0 zijn live!

Afbeelding - Energy College en Gas 2.0 zijn live!

Met een introductie en een bijpraatmoment nam Anja Hulshof – Programmamanager van Energy College en Gas 2.0 – de aandachtige ondernemers, docenten, studenten en gemeenteambtenaren uit de regio Drenthe mee in het programma. Een programma dat een goed beeld gaf van waar we de afgelopen maanden zo hard aan hebben gewerkt en wat er de komende tijd op de planning staat.

Zo is er een projectteam samengesteld, zijn er verschillende thema’s mét eigen coördinatoren en zijn er al twee masterclasses aan docenten gegeven. Een masterclass over waterstof en een masterclass over groengas/biogas. Twee van onze thema’s. Ook zijn er op dit moment al studenten die projecten uitvoeren waar nieuwe energiebronnen voor worden gebruikt zoals een waterstofsplitter.

Op de planning staat een conferentie voor alle betrokken partijen (november) en in het nieuwe schooljaar worden nieuwe masterclasses en gastcolleges gegeven.

Vergroening Kardinge Groningen

Een interview met studente Lynn, van de opleiding Retal, en docent Willem Borsboom, maakte snel duidelijk dat Gas 2.0 en de algehele energietransitie niet alleen technische studenten aangaat. Bedrijven, studenten en docenten uit allerlei verschillende disciplines kunnen door middel van Gas 2.0 hun kennis vergroten. 

Vol enthousiasme vertelde Lynn over haar ervaringen met het project Kardinge Groningen. Hiervoor is Lynn met collega-studenten vanuit de opleiding Retail, onder leiding van de Hanze Hogeschool en gemeente Groningen, bezig hoe Kardinge Groningen en de naaste omgeving groener kan worden. Op 19 juni presenteren de studenten hun ideeën aan de gemeente Groningen, Hanze Hogeschool en andere belangstellenden zoals hun ouders.

Community of Practice

Wat Energy College zo bijzonder maakt, is onder anderen de Community of Practice. Liesbeth Horstmann – Projectmanager Techniek & Innovatie bij Drenthe College en coördinator Community of Practice – wil met de Community of Practice een online plek bieden waar bedrijven, studenten en docenten met elkaar kunnen werken aan een duurzamere wereld door middel van innovatieve projecten. Maar ook een plek waar studenten (nieuwe) kennis kunnen halen die ze in de toekomst hard nodig gaan hebben, bedrijven nieuwe vakmensen kunnen vinden en docenten hun kennis een boost kunnen geven.

Liesbeth begon met een korte quiz, petje op/petje af, waar vragen en weetjes over de verduurzaming van energie in Nederland én wereldwijd. Hiermee wil ze aandacht krijgen voor de invloed die je als mens hebt. Wat kun je zelf doen en hoe bewust ben je van verschillende individuele handelingen? Wist je bijvoorbeeld dat 30% van de kou uit je ijskast verdwijnt wanneer je de deur van de ijskast opent?

De winnaar van de quiz, docent Willem Borsboom, ontving een ludieke prijs, een tas vol met energie.

De website Energy College

Als laatste onderdeel van de dag volgde een rondleiding door de website. We noemen het graag een website 1.0 omdat het een dynamische plaats is waar altijd aan wordt gewerkt. Ook door jou. Want uiteindelijk zijn het juist de studenten, bedrijven en onderwijsinstellingen die ervoor gaan zorgen dat de Communty of Practice en Energy College gaat leven.

De volgende keer zijn Groningen en Leeuwarden aan de beurt

De volgende bijeenkomst is op 11 juni in Groningen en op 20 juni in Leeuwarden. In deze middag stellen we bedrijven, docenten en studenten uit de regio op de hoogte van onze plannen en lanceren we ook voor hen de website. Kijk voor tijden en informatie over het programma hier!

Avatar - Energy College EC
Over de auteur
Energy College EC Energy College

Het Energy College is het innovatieve samenwerkingsverband tussen verschillende Noordelijke MBO, ROC en AOC opleidingen in Friesland, Groningen en Drenthe. In het RIF project Gas 2.0 bundelen de scholen in gezamenlijkheid met overheden en het bedrijfsleven hun krachten om de energietransitie en de groei in de energiesector te kunnen waarborgen.

Meer items in deze categorie