Klein Pernis in Emmen maakt plaats voor schone en duurzame energie

Afbeelding - Klein Pernis in Emmen maakt plaats voor schone en duurzame energie

De sloop is een speciale en grote klus. ‘Dit is toys voor boys’, zegt projectleider Arjan van de Schootbrugge. In de toekomst moet het de plek worden waar schone en duurzame energie worden opgewekt.

Klein Pernis gaat plat

Klein Pernis in Emmen ofwel de Gas Zuiverings Installatie. Zo kent de regio de fabriek. Vanaf 1988 werd hier zwavel uit zuur aardgas gehaald, zodat we er op konden koken en verwarmen. Op hoogtijdagen ging er acht miljoen kuub aardgas per dag door de fabriek en werkten er 150 mensen.

Van de Schootbrugge: ‘Het is eigenlijk één grote recycle-klus. Veel onderdelen zoals trappen en bordessen worden hergebruikt op andere locaties van de NAM of zijn weggegeven aan verenigingen in de buurt. Dit terrein stond vol brandblusinstallaties, die zijn naar het brandweeroefencentrum in Wijster gegaan. Alle metalen en non-ferro’s worden hergebruikt.’

GZI 2.0: Op naar duurzame energie

Terwijl de sloop van de gaszuiveringsfabriek nog gaande is, wordt op een ander deel van het 38 hectare grote terrein al gewerkt aan de komst van de eerste nieuwe schone energiebron: een park met zonnepanelen. Naast zonne-energie moet op het terrein straks ook bio-gas en waterstof geproduceerd gaan worden. ‘De oude GZI-locatie is daarvoor heel geschikt, want wat we niet afbreken zit onder de grond: de pijpleidingen en aansluiting naar de GasUnie.’ GZI Next-projectleider René Jansen wijst naar een gebouw in de verte. ‘Als we daar de klep open zetten kunnen we tot bij jou aan de voordeur komen. Dus zijn we aan het onderzoeken of we de oude gastransportleidingen kunnen gaan gebruiken voor waterstof en groen gas zodat we het hele netwerk kunnen hergebruiken.’ Nederland ligt vol met deze leidingen van NAM en GasUnie.

Emmtec

En het GZI-terrein is om nog een reden heel geschikt voor het opwekken van waterstof en bio-gas. Vier kilometer verder ligt het Emmtec-terrein. De industrie daar verbruikt 110 miljoen kuub aardgas per jaar, ze staan in de top tien van landelijke aardgasverbruikers en daar willen ze op termijn van af. Eerst door tijdelijk hoog calegorisch aardgas uit het buitenland te importeren dat op de GZI geschikt gemaakt kan worden, later wordt overgestapt op waterstof of biogas.

Jansen: ‘Daarvoor moeten we een gasleiding leggen naar het Emmtec-terrein. Laten we die dan meteen geschikt maken voor waterstof of groen gas. En als we toch aan het graven zijn, leg dan in dezelfde sleuf een warmteleiding terug van Emmtec naar GZI Next. Want warmte die bij Emmtec over is, daar zijn bacteriën in onze biogasinstallatie van straks weer gek op, die houden het proces gaande.’ De elektriciteit die met de zonnepanelen opgewekt gaat worden gaat het elektriciteitsnet op, en is later ook bedoeld voor het maken van waterstof. Op die manier wil Jansen veel van de schone energie in een kringloop zien te krijgen.

Ondertussen happen de kranen met grote knijpers stukken uit ketels en gebouwen van de oude GZI en gaat de sloop gestaag door. Wanneer het boem! is voor de 75 en 100 meter hoge torens  hoort of ziet u uiteraard bij RTV Drenthe.

Het hele bericht lezen? Ga naar het artikel van RTV Drenthe.


Avatar - Energy College EC
Over de auteur
Energy College EC Energy College

Het Energy College is het innovatieve samenwerkingsverband tussen verschillende Noordelijke MBO, ROC en AOC opleidingen in Friesland, Groningen en Drenthe. In het RIF project Gas 2.0 bundelen de scholen in gezamenlijkheid met overheden en het bedrijfsleven hun krachten om de energietransitie en de groei in de energiesector te kunnen waarborgen.

Meer items in deze categorie