Koning Willem-Alexander opent waterstofinstallatie HyStock in Veendam

01 juli 2019

GRONINGEN – Studenten en docenten van het Alfa-college hebben op woensdag 26 juni namens Energy College meegeholpen bij de opening van de waterstofinstallatie HyStock in Veendam. De waterstofinstallatie werd geopend door koning Willem-Alexander. HyStock van Gasunie is de eerste Nederlandse installatie die op grotere schaal groene stroom omzet in groene waterstof. Tijdens de opening legden de studenten en docenten van het Alfa-college uit wat zij met waterstof hebben gedaan en waarom een overstap naar duurzame energie nodig is. 

Koning Willem-Alexander verleiden met waterstofauto via YouTube Alfa-College

“Energy College heeft ons gevraagd om bij de opening aanwezig te zijn. We vertellen welke mogelijke rol waterstof gaat spelen binnen de energietransitie. Waterstof spreekt voor veel mensen nog tot de verbeelding en het is dan leuk om te laten zien wat je er allemaal mee kunt doen. Zo deden we met het Alfa-college bijvoorbeeld mee aan een race met modelauto’s die op waterstof rijden. We zijn daar tweede van Nederland geworden. Mensen worden nieuwsgierig en enthousiast van deze nieuwe technieken en als school helpen we mee om de wereld een klein stukje groener te maken. Daarnaast is de opening van HyStock natuurlijk een unieke kans om een deel van je werk aan de koning te laten zien. Dat geeft nog wat extra energie”, zegt Fred Knot, docent Engineering bij het Alfa-college.

Samenwerkingsverband

Energy College is een samenwerking tussen noordelijke ROC’s, bedrijven en overheden. Het doel van dit Noord-Nederlands initiatief is om de snelgroeiende energiebranche in de regio te kunnen voorzien van innovatieve vakkrachten op mbo-niveau. Studenten worden opgeleid naar de wensen en behoeften van de markt.