Ruud Koornstra en studenten ROC Friese Poort bezoeken vernieuwend duurzaamheidsproject in Joure

09 juli 2019

Vier woningen aan de Gysbert Japiksstraat in Joure doen mee aan een vernieuwend verduurzamingsproject van Accolade en de Dienst Landelijke Energietransitie (DLE). Op vrijdag 5 juli 2019 hoorden studenten van ROC Friese Poort uit Sneek en Leeuwarden hier alles over tijdens een duurzaamheidscollege. Ruud Koornstra, Nationale Energiecommissaris, droeg hier als gastspreker aan bij. Hierna bezocht het gezelschap de projectlocatie.

Nederland bereidt zich de komende jaren voor op de energietransitie. Dit betekent dat we afscheid nemen van het gas. Onze woningen verwarmen we straks op een andere manier. Accolade en DLE pakken dat bij de Gysbert Japiksstraat 22 t/m 28 op een vernieuwende manier aan. We isoleren deze woningen namelijk niet. Dienke Slatman, ontwikkelaar bij Accolade: ‘Bij deze proef verminderen we niet de energievraag, wel zetten we volop duurzaam opgewekte energie in.’ Ook is deze aanpak snel; in twee weken zijn de vier woningen all-electric.

Wat de uitkomsten zijn en wat er gebeurt met deze woningen, lees je in de rest van het artikel via Centrum Duurzaam Friese Poort 2019.