Mens tegen machine: Olympisch roeier tegen waterstofboot in New Energy Regatta

Afbeelding - Mens tegen machine: Olympisch roeier tegen waterstofboot in New Energy Regatta

Op vrijdag 24 september voer tijdens de races van Solar Sport One in de grachten van Groningen voor het eerst een waterstof-raceboot mee. Een van de uitdagingen: mens versus machine. Olympisch roeier Melvin Twellaar nam het op tegen de waterstofboot van Alfa-college. De jaarlijkse solar boat-race in Groningen is omgedoopt in ‘New Energy Regatta’ en is een inspirerende manier om technische innovaties in energie en maritiem te koppelen aan onderwijs, praktijk en sport. Solar-teams uit binnen- en buitenland doen mee aan de race. De New Energy Regatta is een initiatief van Solar Sport One en Gemeente Groningen in samenwerking met New Energy Coalition.

Waterstof-raceklasse

Tijdens het tweedaagse evenement kregen scholieren, studenten, onderzoekers en bedrijven de kans om de techniek van de boten te bekijken, werden belang en mogelijkheden van waterstof onderstreept en gingen de teams met hun boten de strijd met elkaar aan. De V10 H2c waterstofboot is ontwikkeld door Stichting Solar Sport One en partners en gebouwd door een multidisciplinair team van studenten van ROC Alfa-college in samenwerking met toeleverende bedrijven. Het Alfa-college uit Groningen doet als eerste waterstofteam mee aan het evenement. In de toekomst hoopt de organisatie een volwaardige waterstof-klasse in de race op te nemen.

Hydrogen Valley

Groningen is als onderdeel van Hydrogen Valley waterstofkoploper in Europa. Hierdoor ontstaan nieuwe banen, kansen voor technisch geschoolde mensen en worden nieuwe opleidingen ontwikkeld. Noordelijke kennis- en onderwijsinstellingen nemen waterstof op in hun lesprogramma’s. 

Meer informatie is te vinden op www.newenergyregatta.nl  (algemeen) en www.solarsportone.org  (race info)

Dit evenement is georganiseerd door Solar Sport One, Gemeente Groningen en New Energy Coalition in samenwerking met ROC Noorderpoort, Bedrijvenvereniging WEST, Stork, Central Industry Group CIG, Gasunie en Enablemi.

Avatar - Energy College EC
Over de auteur
Energy College EC Energy College

Het Energy College is het innovatieve samenwerkingsverband tussen verschillende Noordelijke MBO, ROC en AOC opleidingen in Friesland, Groningen en Drenthe. In het RIF project Gas 2.0 bundelen de scholen in gezamenlijkheid met overheden en het bedrijfsleven hun krachten om de energietransitie en de groei in de energiesector te kunnen waarborgen.

Meer items in deze categorie