Tanzaniaans bezoek voor meer vergroening in onderwijs

Afbeelding - Tanzaniaans bezoek voor meer vergroening in onderwijs

Het programma bestond uit colleges, workshops en excursies. In samenwerking met het Energy College/Gas 2.0 is er een excursie dag georganiseerd naar ROC Friese Poort en het Alfa College in Groningen. Hier hebben de docenten labs bezocht waarin duurzame installaties worden uitgelegd, getest en geïnstalleerd door de MBO studenten. Ook hebben ze een bezoek gebracht aan een melkveebedrijf dat energie opwekt door middel van kleine windmolens van EAZ Wind.

‘In zowel Tanzania als Nederland werken we aan een fossielvrije wereld’, vertelt Roeland Westra, projectleider Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. ‘Laten we elkaar inspireren en van elkaar leren.’.

Na afloop van de excursie dag zegt Eric Mgaya van Arusha Technical College: “Wij moeten nu duurzame programma’s ontwikkelen om niet de grondstoffen van onze kinderen al in gebruik te nemen.” Collega Silla Livifile van Mbeya University of Science and Technology vult aan, “wij moeten intensiever samenwerken met energiebedrijven in Tanzania om onze afgestudeerden beter voor te bereiden op hun toekomstige werkzaamheden.”

De gasten kregen onder andere een rondleiding in het Duurzaam Doen huis, ze kregen een Duurzaam Doen Lezing en natuurlijk stond ook het levensecht projectonderwijs als topic op de agenda. Meer hierover lezen? Dat kan via het artikel dat verscheen op de website van Centrum Duurzaam Friesland.

Het bezoek is onderdeel van een Orange Knowledge Programme project gefinancierd door NUFFIC om nieuwe onderwijsprogramma’s over kleinschalig duurzame energie voor huishoudens te ontwikkelen in Tanzania. Projectdirecteur Linda Maat van de Hanzehogeschool: ‘Het project wordt uitgevoerd door het Hanze Centre for Development Cooperation in samenwerking met EnTranCe en loopt tot eind 2021.”

Avatar - Energy College EC
Over de auteur
Energy College EC Energy College

Het Energy College is het innovatieve samenwerkingsverband tussen verschillende Noordelijke MBO, ROC en AOC opleidingen in Friesland, Groningen en Drenthe. In het RIF project Gas 2.0 bundelen de scholen in gezamenlijkheid met overheden en het bedrijfsleven hun krachten om de energietransitie en de groei in de energiesector te kunnen waarborgen.

Meer items in deze categorie