Duurzame inspiratiedag over energietransitie in de praktijk

Kennismaken staat centraal in de introductieweek’, vertelt Frank Loosman van ROC Friese Poort. ‘Onze studenten maken deze week kennis met elkaar, met de opleiding en met de ontwikkelingen in de praktijk. Daarom organiseren we een duurzame inspiratiedag’. Woensdag 25 augustus 2021 waren ongeveer 25 1e jaarsstudenten installatie, electro en mechatronica te gast bij De Fabriek in Leeuwarden. Voor een gastles over waterstof van Tieluk, een rondleiding door De Fabriek en een workshop Trias Energetica.

Energietransitie
‘In jullie vakgebied krijgen jullie te maken met duurzaamheid’, stelt Roeland Westra, projectleider Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. ‘Klimaatverandering laat ons zien dat we teveel CO2 uitstoten’. Er is een transitie nodig namelijk de energietransitie om minder CO2 uit te stoten. Dit is een ingrijpende transitie waarin we onze huidige energievoorziening structureel anders gaan organiseren. Een transitie van gas naar gasloos zoals energieneutraal, all electric en nul op de meter. ‘Aan jullie om het verschil te maken in jullie vakgebied. Kijk hoe bedrijven dit doen en leer te verduurzamen volgens een plan’.

Gastles waterstof
‘Wij maken een duurzaam apparaat waarmee we aardgas in de cv-ketel vervangen door groene waterstof’, zo opent Frank Turksma van Tieluk de gastles. ‘Hiervoor is duurzaam opgewekte elektriciteit nodig met als doel om het gebruik van aardgas te verminderen. Door het bijmengen van waterstof in de verbranding van verwarmingsinstallaties is het mogelijk om een rendement van 50 procent te behalen. In de toekomst is zelfs een rendement van 70 procent mogelijk. Door het hergebruiken van restwarmte is een nog hoger rendement te behalen. Waterstof maakt dan ook deel uit van de energiemix van zon, wind, aardwarmte en biomassa’.

lees meer…>>

Avatar - Liesbeth
Over de auteur
Liesbeth Drenthe College
Meer items in deze categorie